Мина първи за 2023 година Сай Хай Фест, в НПМГ “‘Акад. Л. Чакалов”

Днес, на 22 май, от 9:00 сутринта едно столично училище се превърна в домакин на мини научен фестивал. 

Изследователски проекти, представени от гимназисти впечатлиха тричленно експертно жури от възпитаници на гимназията и преподаватели от СУ “Климент Охридски”. 

Темите бяха доста актуални и нетипични: Замърсяване с бои от текстилната промишленост, продуциране на филаменти (микропластмаса) и влошаване на зрението, в следствие на онлайн обучението. В продължение на година, с подкрепата на преподаватели и под ръководството на ментори от научните среди, учениците, включени в клуба проучваха, експериментираха, създаваха различни проекти, за да предложат решения на тези актуални проблеми. 

“Този проект е достоен за дипломна работа” коментираше председателят на журито - физикът Стоил Иванов, който успя да разчувства преподавателят, който води клуба в НПМГ “Акад.Л Чакалов” - Добрина Иванова.

Основната цел на клуба е развиване на научна грамотност и работа в екип. Учениците от клуб „Сай Хай“ преминаха през иновативна образователна програма, която съчетава използването на научен подход и генерирането на решения на проблеми, по техен избор. Победители станаха отбор, който предлага метод за пречистване на вода чрез светлина. Те ще участват в национален фестивал, на 11 юни, в Биологически факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

Екипът на Фондация Сай Хай