“Шумово замърсяване”, отборът победител в Сай Хай Фест

“Шумово замърсяване” са отборът победител в Сай Хай Фест! Чрез иновативното си решение на един сякаш неособено обсъждан в обществото ни, но много важен проблем, а именно - за шумовото замърсяване, те спечелиха подкрепата както на журито, така и на публиката. Нямаме търпение да разберем докъде ще стигнат смелите идеи на младежите от отбора - Лили (9 клас), Сами (11 клас) и Христо (11 клас)! Надяваме се това интервю с младите учени да ви вдъхнови! 🙂 

 

Как решихте да се включите към Сай Хай клуба в училището ви? Познавахте ли се преди това?

Здравейте! Първо искаме да поздравим Вас и всички, които четат това интервю, но и да се представим. Ние сме Лили, Сами и Христо и сме отбор Шумово замърсяване към ППМГ “Акад. Иван Ценов” – Враца, към проект “Еко шампиони”.

 Разбрахме от модератора на екипа ни за проекта и бяхме силно впечатлени от идеята и същността му, както и от възможността самите ние да помогнем за разрешаването на един екологичен проблем, макар и с малко средства, но използвани по подходящ начин.

Отбор “Шумово замърсяване” по време на Сай Хай Фест - от ляво надясно - Христо, Сами и Лили 

 

Познавахме се и преди това, но никога не бихме предположили, че сега ще сме толкова задружни.   

Какво смятате да правите след като завършите училище? 

След като завършим училище смятаме да продължим образованието си в университет. Някои от нас искат да се обучават в сферата на природните науки, докато Христо желае да учи право, а в последствие – политология и педагогика.  

Вие го казахте на Сай Хай Фест, но в случай, че някои от четящите интервюто не е разбрал, ще ви помоля да повторите - защо проектът ви се занимава с шумовото замърсяване? С какво е вредно то? 

Шумовото замърсяване е един огромен проблем, който вреди на абсолютно всички. Ние решихме да се занимаваме именно с него, тъй като всеки един от нас е потърпевш от последствията му. То влияе на здравето на хората - причинява стрес,високо кръвно налягане, смущения в говора, загуба на слух, безсъние, а основните му причинители са навсякъде около нас - транспорта, промишлените дейности,  градските тълпи, домашните животни, дори музиката.

С експеримента, който проведохме като част от проекта си, ние доказахме, че шумът, шумовото замърсяване, влияе неблагоприятно на концентрацията и производителността на учениците в училище.

По време на Сай Хай Феста видяхме много интересни и полезни проекти. Защо, според вас, вашият беше победител?

Първо искаме да поздравим абсолютно всички, които участваха във фестивала, тъй като показаха много различни и интересни решения на не особено познати, но изключително важни за разрешаване екологични проблеми. А и защото знаем колко много усилия и труд са вложили в своите проекти.

Самите ние също вложихме изключително много труд, за да създадем нашия проект. Проучвахме, четяхме доклади, сьздавахме инфографики, които раздавахме на различни събития. Сьздадохме макети, шумов светофар, шумова карта. Когато нашите съученици почиваха, ние работикме. Но го правихме с неспиращ интерес и любов, за да може да бъдем полезни на обществото и природата ни.

Журито определи нашия отбор за победител, но ние не приемаме себе си за безспорни победители, защото смятаме, че в проучването си ние се научихме на различни, полезни и интересни неща. Научихме се да быдем екип, изградихме различни приятелства п придобихме различни умения. Дори на Сай Хай Феста се запознахме с много хора, с които се зародиха нови приятелства.

Победители! 🙂 

 

Как смятате да продължите проекта оттук-нататък? Споменахте за арт инсталация, измерваща нивата на шума в училищата. Според вас тя ефективна ли ще е? А какви са другите ви идеи за бъдещи проекти? 

Смятаме да продължим проекта си като създадем различни инсталации из град Враца и в по-големите училища в града, проследяващи нивата на шумово замърсяване спрямо нормите. 

Също така ще продължим да проучваме и информираме хората относно шумовото замърсяване - последиците от него, но и решенията на този огромен проблем. Според нас инсталацията ни ,,Шумов кът" ще е изключително полезна за разрешаването на проблема, свързан с шума в училище. Имаме за цел да създадем и инсталация във Враца, следяща и даваща информация относно шума, аналогична на инсталацията „Шумов трафик" в София (огромен микрофон, измерващ нивата на шума на оживеното кръстовище между булевардите "Фритьоф Нансен" и "Евлоги Георгиев")

Освен това искаме да създадем в нашето училище и безшумна зона - „Noiseless area” в която учениците да релаксират, учат и да се забавляват по един по-тих, нов, но и интересен начин. Ще създадем и дни, в които учениците да ходят боси по чорапи, за да намалят шума, но и не само. Разбира се, имаме още много други идеи, с които да развием проекта и да се борим с шума.

Пред щанда на отбор “Шумово замърсяване”

 

Как могат читателите на това интервю да ви подкрепят? 🙂 

Читателите на това интервю могат да ни подкрепят първо и най-вече като бъдат тихи и не създават излишен шум. Освен това, ще се сме много благодарни за помощ, свързана с финансирането на създаването на инсталациите, както и с информирането на хората относно шумовото замърсяване.

Има ли нещо, което искате да кажете, но не съм ви попитала? 

Искаме да изкажем огромни благодарности на всички, които ни помогнаха с идеи и съвети, а именно: нашия модератор - г-жа Пепа Павлова, ментора ни г-н Георги Дянков, представителите на URBID, в лицето на прекрасния г-н Яне Френски, представителите на РЗИ-Враца и Зелена София, както и на много, много други хора, конто бяха до нас и ни помагаха и подкрепяха.

Искаме да изкажем и благодарности на Вас, че ни направихте част от това интервю. Последно, но не и по важност, на читателите на това интервю.

Благодарим ви! 

—------

Автор: Мария Сомлева

---------

Ако искате да подкрепите случването на още такива проекти или искате във вашето училище да има Сай Хай клуб, ще се радваме да се свържете с нас! 

Уебсайт - https://sci-high.org/

Имейл - info@sci-high.org