Национален Сай Хай Фест 2023

За втора поредна година имаме щастието да организираме национален Сай Хай Фест за ученически научни проекти!  

26 отбора, общо над 70 ученика, от научни клубове в страната представиха своето решение за актуален местен проблем на фестивала тази година.

Всички те, от началото на учебната година работят по стъпките на нашата авторска STEM програма, които включват избор на актуален местен проблем, проучване, провеждане на интервюта, разговори с експерти, работа с научен ментор, изследване, експерименти и предлагане на устойчиви решения. 

Всеки участник на фестивала заслужи сертификат за постижение. Всички отбори показаха отлични комуникационни умения, умения за работа в екип, компютърна грамотност и креативност. Гордеем с Вас! Браво за смелостта да се захванете с проектите, за постоянството и енергията вложена в тях, браво за усърдната подготовка и за постигнатите резултати!

Раздадохме и три големи награди – експертно жури определи победител в категории “най-добър щанд” и “най-добра презентация”, а публиката избра свой фаворит чрез гласуване. Честито на победителите!

Приз за най-добър щанд беше връчен на отбор “Шумово замърсяване” от Враца, които впечатлиха журито с прототип, научно изследване, проведен експеримент и представяне на проекта. За втора поредна година те са победители и взимат награда от фестивала. При тях отива награда  “Еко Шампиони” – едноседмична “Еко работилница” с норвежката организация “Change the world”, които ще долетят до България специално за целта.

  Отбор “Пчела” от Кнежа, които умело и въздействащо представиха проблема с намаляването на популацията на пчелите и неговите локални и широки последствия, получи наградата за най-добра презентация. Те печелят специалната награда на IBM – посещение във високотехнологичната лаборатория на компанията.

  Сърцата на публиката грабна отборът “Води” от Хасково, които изследваха качеството на водата в региона и наличието на уран и тежки метали. Те демонстрираха система за пречистване на водата и показаха отлични познания по темата, както и умения в ангажирането на посетителите. . 

Учениците от трите наградени отбора получават също парични ваучери и безплатен едногодишен абонамент за електронното издание на списание БГ наука.

Видяхме и още много изключителни проекти и теми в рамките на деня. Следете страницата и социалните ни мрежи за да научите повече за представените проекти!

За да изпратят отбори на националния Сай Хай Фест, 9 училища организираха и проведоха собствени научни фестивали. Това са: …

Благодарим Ви за партньорството! Радваме се, че имаме възможност да работим заедно.

Благодарности на членовете на уважаемото жури на фестивала:

  • Николай Василев – представител на Регионално управление на образованието – София
  • Милка Джиджова – представител на Националния ученически екопарламент
  • Радослава Стоянова – старши експерт към отдел “Превантивна Дейност” в Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите – София
  • Стоил Иванов – представител на Физическия факултет към Софийския университет
  • Наско Стаменов – Учител по химия в НПМГ и комуникатор на наука
  • Ясен Нанев – представител на IBM
  • д-р Александър Ангелов – член на управителния съвет на фондация Сай Хай и управител на Център за творческо обучение

Специални благодарности и на Биологическия факултет към СУ “Св. Климент Охридски”, който за втора година бе домакин на събитието! 

Всичко това нямаше да е възможно без подкрепата на нашите партньори от фондация Хало и Враца Софтуер Общество! И не на последно място, благодарим за финансовата подкрепа на Фонд Активни Граждани, в рамките на проект “Еко Шампиони”! 

Ще Ви очакваме и следващата година, с още повече отбори и проекти!

Ако искате да се включите с клуб и във Вашето училище – пишете ни!