“Сай Хай Фест” стимулира ученици да търсят решения на важни проблеми. Репортаж по БНР

Национален научен фестивал “Сай Хай Фест” се провежда за втора поредна година, организиран от фондация “Сай Хай”. Той е финансиран от фонд “Активни граждани” в партньорство с още няколко сдружения и организации. В него ще вземат участие 9 училища от 5 български града.

“В продължение на 1 година всеки ученически клуб работи върху изследването на даден проблем, като целта е да се предложат работещи решения”, каза Ренета Богданова – един от организаторите. Тя поясни, че в момента текат регионални фестивали във всеки от градовете Враца, Козлодуй, Кнежа и София, на които се избират отбори-победители, които в рамките на Националния фестивал ще се борят за най-добър проект, най-добро иновативно решение в проблема, който са избрали. Останалите отбори които ще участват, ще се борят за наградата на публиката, посочи още тя.

Проблемите върху които се търсят решения са с екологична насоченост, уточни тя.

Освен изследването на определени теми и проблемите в тях, посетителите на фестивала ще разберат и какви конкретни решения предлагат младите хора, каза още Ренета Богданова.

Основната цел на проекта е повишаване на ангажираността на гражданите с опазване на околната среда и климатичните промени, чрез осъществяване на образователни дейности. Учениците от клубовете “Еко Шампиони” от 5 града в страната преминаха през иновативна образователна програма, която съчетава използването на научен подход и генерирането на решения на местни екологични проблеми. Целта на програмата е ученето да се случва чрез преживяване и да е водено от естественото любопитство на учениците.

С подкрепата на преподаватели и под ръководството на ментори от научните среди, учениците, включени в програмата проучваха, експериментираха, създаваха различни експерименти и прототипи, с които да допринесат за опазването на околната среда и борбата с климатичните промени на местно ниво. По време на научния фестивал те ще представят резултатите от своята работа.

Националният научен фестивал ще се проведе в неделя, 11 юни 2023 г., от 12 часа в сградата на Биологическия факултет към СУ “Св. Климент Охридски“.

Чуйте още подробности от разговора на Мария Бояджиева в звуковия файл.

Източник: БНР 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *