Интервю с доброволците от Сай Хай на Софийски фестивал на науката

 

Представете себе си и клуба ви! 🙂 Как решихте да се включите в клуб на Сай Хай? По какъв проект работите и как се справяте с него? А в бъдеще с какво искате да се занимавате?

Александър Костадинов (А): Здравейте, казвам се Александър, но ми викат Алекс. Аз участвам в научен клуб Сай Хай със съотборниците ми Олена и Ралица и работим по тема "Битови отпадъци и опасностите им"Сай Хай ми изглеждаше като много добър начин, по който да развия знанията си, да помогна по някакъв начин, да се забавлявам с приятели и да се запозная с нови хора.

Нашата тема е често срещана, но ние смятаме, че хората твърде много пренебрегват истинската опасност, която битовите отпадъци представляват. Сдобихме се с изключително добър ментор, доцент Иван Свиняров, с когото обсъдихме много и оправихме проекта си. Сега сме на финала, и мога да кажа, че се оформя много добре финалния проект. Не беше лесно да стигнем до тук, но беше много забавно, хубаво и просто уникално. Много се радвам, че съм част от Сай Хай!

В бъдеще, с отборът ми се надяваме да осъществим идеята ни, която представихме за решение и също се надяваме да можем да продължим да работим по проблема и в бъдещи години. Самият аз много се надявам да успея да изуча и да влезна в добър университет с профил Природни Науки (Химия и биология) и съответно от там да сбъдна мечтата си да стана фармацевт. И може би дори да стана ментор за Сай Хай 😉

Заповядайте на Национален научен фестивал Сай Хай Фест на 11 юни. Прочетете повече и се регистрирайте за събитието тук!

Яна Шиварова (Я): Аз съм Яна и съм част от отбора „Околен цвят”. Още в началото на учебната година разбрах за Сай Хай и ми се стори много интересно. С момичетата от моя отбор пишем за пречистване на замърсени води от органични багрила.

Симона Борисова (С): Всъщност историята конкретно по моето записване в Сай Хай е доста интересна. Моя съученичка вече беше част от него и се беше записала в началото на годината и след първата среща с Рени разбра, че ѝ трябва екип. Конкретното момиче - Киара говори с мен и с още една съученичка Неда и ни предложи да участваме с нея.

Ние сме EyePro и проектът ни е свързан с проучване за това как онлайн обучението влияе върху зрението на ученици и учители. Преди няколко дни беше и училищният ни фестивал и получихме положителна обратна връзка от журито. Това може само да ни навява на мисълта, че работим в правилна посока.

Ще се фокусираме върху разпространяването на резултатите от проучването ни, за да подсетим хората да са по-внимателни с прекараното си време пред екран.

За пръв път ли сте на Софийски фестивал на науката? 

А: За пръв път съм на Софийския фестивал на науките.

Я: За първи път участвам, но отсега нататък ще се постарая да го посещаваме всяка година.

С: Не съм за пръв път на Софийски фестивал на науката. Предишни години съм ходила като посетител, дори съм била и зад някои от щандовете. Тази година бях доброволец и паралелно с това се включих в работилницата на Сай Хай, защото като техен член на клуб нямаше как да не помогна.

Заповядайте на Национален научен фестивал Сай Хай Фест на 11 юни. Прочетете повече и се регистрирайте за събитието тук!

Какво ви беше най-интересно от фестивала? А от работилничките на Сай Хай?

А: От фестивала ми беше най-интересен щандът за мобилните устройства: представяше проблем с мобилните устройства, които не са изхвърлени правилно и как те могат да нанесат големи щети върху природата. Изложбата беше прекрасна, имаше телефон, отделен на съставните си части, самите руди и материали, от които телефоните са изградени и таблици, свързани със защо всъщност е опасно, когато не се отървем от старо устройство по неправилен начин. За работилниците за жалост нямах възможност да присъствам, но от това, което чух и видях, предполагам че са били страхотни.

Я: Най-интересно ми беше проучването на различни багрила и правенето на експеримента. Работилницата на Сай-Хай беше много забавна, тъй като те учат на презентационни умения и на мен това най-много ми хареса.

С: Няма как да кажа кое ми беше най-интересно, защото всъщност беше пълно с интересни моменти. Относно работилничките на Сай Хай ми хареса това да погледна науката през очите на деца, които тепърва навлизат в тази материя. Хареса ми да видя начина им на мислене, хъса им и любопитството в очите им.

Някой момент от фестивала, който е бил особено интересен и запомнящ се за вас? 

А: За мен беше най-интересно, когато се заговорих с една жена инженер, която ми разясни как може да представим нашето решение, и от нея и щанда и разбрах много за как работят технологии като инфрачервени светлини, акумулатори, батерии и т.н. Запомних този момент, защото досега не се бях интересувал за такива технологии толкова подробно, но оттам видях, че всъщност е много интересно.

Я: За мен най-интересна и запомняща се беше работилничката.

С: Моята позиция тази година е от организационната гледна точка. Като доброволци ние не само упътвахме хората, местехме столове и нареждахме залите, ние отговаряхме за разпределението на някои от часовете по залите, контактувахме с лекторите, отговаряхме за слушалките за превод и др.

Именно слушалките може би беше най-отговорната, но и най-интересна част от работата ни. Работата беше изключително интензивна. Бяхме заковани за столовете, защото около събитията със слушалки все някой идва да си вземе такива или да върне и ние трябва да сме там, за да го обслужим. Това ни сплоти. Имахме доста време, което да прекараме заедно и да се опознаем, имайки предвид, че повечето не се познавахме помежду си.

Заповядайте на Национален научен фестивал Сай Хай Фест на 11 юни. Прочетете повече и се регистрирайте за събитието тук!

А има ли нещо, което не ви хареса и бихте искали да се промени във фестивала/работилничките?

А: Не. Всичко беше много хубаво и добре изготвено 🙂

Я: Не, мисля, че е прекрасна инициатива.

С: Най-точният отговор е НЕ! Тазгодишният фестивал е най-добрият според мен засега – може да се намесва фактът, че бях доброволец, но все пак за мен истината е тази!).

Заповядайте на Национален научен фестивал Сай Хай Фест на 11 юни. Прочетете повече и се регистрирайте за събитието тук!