Как се казвате?

Здравейте, казвам се Людмила и много се радвам за възможността да съм част от Sci-High!

Къде и какво работите?

След завършване на бакалавър по Екология и опазване на околната среда в Лесотехнически университет в София работих като еколог във фирми, занимаващи се с рециклиране и управление на отпадъци. Специален фокус имаше работата ми с отпадъци от корабоплавателната дейност, т.к. тя разви интереса ми в областта на опазването на околната среда в пристанищни райони, с което се занимавам и сега. Като стипендиант на Немската Фондация по околна среда през 2014/2015, в продължение на една година имах възможност да работя в Германия по избран от мен екологичен проект и да натрупам опит в научна група в Университета Якобс в Бремен, Германия. В момента завършвам магистратърска степен по техническа и приложна биология в същия град като работя по тезата си, свързана с качество на въздуха и шумово замърсяване в едно от най-големите европейски пристанища.

С какво се занимавате в свободното си време?

Освен изброените по-горе, интересите ми включват и теми като устойчиви аквакултури и употреба на алтернативни устойчиви ресурси, например на вещества, извлечени от алтернативни източници, като масла от водорасли или протеини от насекоми, с които могат да се заменят други природни ресурси, които са в ограничени количества или добива им води до екологични проблеми.

МОЖЕТЕ ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ КАТО УЧИЛИЩЕ, ОРГАНИЗАЦИЯ-ПАРТНЬОР, МЕНТОР, ДАРИТЕЛ ИЛИ ЧАСТ ОТ ЕКИПА НИ

Кой/какво Ви вдъхнови да станете ментор?

Напълно подкрепям визията на Sci-High и смятам, че това е страхотен начин за учениците да развият умения, които ще им бъдат полезни не само в личностното им развитие, но и ще допринесат за развитието на обществото, в което живеят. А всяко обществото има нужда от будни и любопитни млади хора, които се интересуват от проблемите на днешния свят и могат чрез прилагането на научни подходи да допринесат за решаването им. Това ме вдъхнови да стана част научен ментор в Sci-High.

На кого сте ментор?

На два отбора бях ментор, като те работиха по проблеми , свързани с замяна на пластмасови продукти и пречистване на въздуха в НПМГ.

Какво научихте от ролята си на ментор?

Отскоро съм в тази роля, в която задавам въпроси на учениците, с целта да ги насоча към различни аспекти на избрания от тях проблем и им давам идеи за намирането на ресурси, с които да идентифицират най-доброто решение. ”

Какво научихте от учениците, с които работите?

Споделям наученото от мен в областта, но и уча заедно с тях.