Имена:
Суде, Бусе, Коки и Джансу

Училище:
СУ “Св. П. Хилендарски”, гр. Хасково

Кратко описание

МОЖЕТЕ ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ КАТО УЧИЛИЩЕ, ОРГАНИЗАЦИЯ-ПАРТНЬОР, МЕНТОР, ДАРИТЕЛ ИЛИ ЧАСТ ОТ ЕКИПА НИ

Работата на отбора започна с проучване сред жителите на Хасково. Момичетата ги питаха кои според тях са най-мръсните места в града. В проучването се включиха над 100 души, а посочваните места бяха много и най-разнообразни. Но момичетата забелязаха, че 6 от локациите най-често се повтарят в отговорите и решиха да ги посетят, за да проверят сами какво е положението там.

Четирите момичета, с подкрепата на техния ментор – Рая Убенова, планираха в детайли как да разберат кое е най-мръсното място. Те решиха да изследват няколко показателя: замърсяване на почвата, замърсяване на водата, площ, тегло и обем на натрупаните отпадъци. И така започнаха експедициите на отбор “Сметища”…

Междувременно момичетата не пропуснаха да подадат сигнали до РИОСВ и Община Хасково за наличието и състоянието на тези нерегламентирани сметища. Проведоха среща и с началник отдел “Екология” в общината. Междувременно в социалните мрежи започна да се надига голямо недоволство срещу нерегламентираните сметища и Общината взе решение да отпусне солидна сума за почистването им.

Но момичетата знаеха, че това не е трайно решение на проблема и затова се допитаха до Андрей Ковачев от СДП “Балкани”. Благодарение на него, те успяха да формулират няколко предложения за трайно премахване на нерегламентираните сметища.