© ejmnet.com

Как се казвате?

Таня Димитрова

Къде и какво работите? Споделете интересен факт за себе си.

Имам разнообразна лична и професионална история: учител по анатомия, екология и биология в гимназия в Тексас, асистент по кардиология в Американската армия, редактор на научни списания и учител по танци и пилатес. Завършила съм магистратура по енергетика и природни ресурси в Университета на Калифорния Бъркли, бакалавър по наука за околната среда от Лондонския университет и съм ветеран от Американската армия след 7 години служба. Преди завръщането си в България през 2016, съм живяла в 7 държави на 5 континента. Основната ми работа в момента е редактор на детското научно списание “Science Journal for Kids”, което публикува академични статии от научни журнали “преведени” на лесен език. Основах списанието работейки с моите ученици в Тексас през 2015 г. Продължавам и да преподавам – в момента водя клуб по наука в ЧУ Цар Симеон.

С какво се занимавате в свободното си време?

Спортувам! Това ми е любимият начин за прекарване на свободното време. Още от военната ми служба имам навика да спортувам всяка сутрин и си мислех, че след като изляза от армията, ще изоставя този навик. Уви, тялото ми вече беше свикнало и протестираше ако не получи дневната си доза пот и ускорен пулс.

МОЖЕТЕ ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ КАТО УЧИЛИЩЕ, ОРГАНИЗАЦИЯ-ПАРТНЬОР, МЕНТОР, ДАРИТЕЛ ИЛИ ЧАСТ ОТ ЕКИПА НИ

Как научихте за Sci-High?

Рени се свърза с мен след лекция, която дадох в Ratio България.

Кой/какво Ви вдъхнови да станете ментор? Какво Ви вдъхновява да продължавате да бъдете ментор?

Искрено вярвам, че образованието, особено научното образование, е най-могъщият начин да подобрим света. Науката ни учи как да подходим към какъвто и да било въпрос, така че да стигнем до истината в отговора – това е ужасно важна способност в съвременния свят. В този TEDx talk, разказвам как (и защо) учениците трябва да имат достъп до науката.

На кого сте ментор?

Първият отбор, с който работих, изучаваше как да помогнат на деца с гръбначни изкривявания.

Какви са задачите на един ментор? Какво научихте от ролята си на ментор? Какво научихте от учениците, с които работите? Кои са предизвикателствата, с които се сблъсквате в ролята си на ментор?

Работата на един млад, израстваш учен не е никак лесна. Светът е пълен с информация за неща, които другите учени вече са открили и разбрали. Първата работа на менторът е да помогне на учениците да пресеят тази информация, да се ориентират в глобалното знание. На много въпроси вече имаме отговори така че работата не ментора е да помогне на учениците да намерят съществуващите отговори, да стигнат до ръба на знанието ни по някоя тема и да зададат следващия въпрос. Последната работа на менторът е да помогне на учениците да намерят най-подходящият подход за това как да отговорят на въпроса си.